Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

John Van Kaathoven
Piet van Thielplein 21
5741 CP BEEK EN DONK

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.30 - 18.00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 09.30 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

In de maand december hanteren we aangepaste openingstijden.

John van Kaathoven úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Wijnland Zuid-Afrika

Wijnland Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is uniek omdat het namelijk exact is aan te geven wanneer ’s lands wijnbouw begon, op 2 februari 1659. De eerste gouverneur van de Kaap, Jan van Riebeeck, schreef die dag in zijn dagboek: “Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst”. Jan van Riebeeck kwam naar de Kaap om een bevoorradings- en handelspost voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie te stichten en plantte in 1658 de eerste 1000 druivenplanten op zijn boerderij. Deze druivenstokken waren afkomstig uit Frankrijk, het Rijnland en Spanje. Steeds meer en meer druivenplanten werden geplant en geoogst, echter was de kwaliteit nog niet al te best. De aanstelling van Gouverneur Simon van der Stel in 1679 en daarna de komst van een aantal Franse Hugenoten heeft een grote invloed gehad op de kwaliteitsverbetering van de Zuid-Afrikaanse wijn. Pas in 1761 werden de eerste wijnen geëxporteerd naar Europa. Na 1994, met de afschaffing van de apartheid, is Zuid-Afrika als wijn-exportland echt mee gaan tellen en in 2013 bereikte de wijnexport een nieuwe mijlpaal. Door de grote oogst van dat jaar steeg de export naar 525,7 miljoen hectoliter. Dit succes heeft Zuid-Afrika mede te danken gehad doordat het in Europa de tekorten, die waren ontstaan door zeer matige oogsten, goed kon aanvullen.

Klimaat

De wijnbouw in Zuid-Afrika is hoofdzakelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land, in de westelijke Kaapprovincie (Western Cape). Het is een heel gevarieerde regio met wijngebieden die bijna allemaal binnen twee uur rijden vanaf de kust liggen en optimaal profiteren van het overwegend mediterrane klimaat dat zo gunstig is voor druiventeelt. Overdag is er veel zon, maar zowel de Atlantische als de Indische Oceaan werken verkoelend. Hoe dichter bij de kust, des te groter dit effect. Ver weg van de kust, in de rest van het land, is het te heet voor druiventeelt. In de nacht koelt het af. Door deze verschillen in temperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed. Het stabiele klimaat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de wijnen ieder jaar zeer gelijkmatig is. Doordat de bodem in de Kaapprovincie nogal varieert en het niet overal ideaal is voor wijnbouw, moet men de bodem vaak een handje helpen door kalk aan te brengen, om toch wijnen met een goede zuurgraad te kunnen produceren. Jaarlijks valt er voldoende neerslag: de meeste neerslag valt tussen mei en augustus en varieert van 450 tot 1000 millimeter per jaar. Hierdoor is irrigatie niet of nauwelijks nodig.

Druivenrassen

Zuid-Afrika produceert jaarlijks circa 3,1 procent van alle wijnproductie ter wereld. Ongeveer de helft van de druiven die worden geteeld zijn wit en van Franse oorsprong. De steen, de Zuid-Afrikaanse naam voor de Chenin Blanc, is het belangrijkste ras en beslaat zo’n 18% van de totale aanplant. Op de tweede plaats staat een druif, de Sultana, die gebruikt wordt om basiswijnen van te maken voor distillatie en voor rozijnen. Andere belangrijke witte druivenrassen zijn Colombard, Chardonnay en de Sauvignon Blanc. Blauwe druivenrassen die worden geteeld in Zuid-Afrika zijn voornamelijk de Cabernet Sauvignon, met ongeveer 14% van de aanplant, gevolgd door Shiraz, Pinotage, Merlot en Cinsaut. De Pinotage is ontstaan uit een kruising tussen de Pinot Noir en de Cinsaut, en is een typisch Zuid-Afrikaans druivenras.

Exportwijnen ‘Nie Voorbij nie voorbij nie’

Alle Zuid-Afrikaanse exportwijnen worden streng gecontroleerd door de Wine & Spirit Board in Nie Voorbij, in de buurt van Stellenbosch. De leden van deze board moeten controleren of alle wijn die bestemd is voor de export aan de kwaliteits- en classificatie-eisen voldoet. Zo passeren alleen de beste wijnen de Zuid-Afrikaanse grenzen. “Slechte wyn komt nie voorbij Nie Voorbij nie”, is dan ook een veelgebruikte uitspraak.
Op een fles van een Wine of Origin moet de volgende informatie staan:
• naam van het gebied: estate, ward, district of region
• druivenras(sen)
• woorden ‘estate’, ‘vineyard’, ‘origin’ of ‘vintage’
• term ‘Wine of Origin’
• land van oorsprong
• naam en adres van producent of bottelaar
• alcoholpercentage
• inhoud
Op iedere fles zit een zegel dat garandeert dat de informatie op het etiket betrouwbaar is. De ‘Wine and Spirit Board’ verleent dit zegel.

De paradijsvogelbloem

De topSlijter jaarwijn 2018 is op het etiket getooid met één van de meest opvallende en geliefde Zuid-Afrikaanse bloemen, de Strelitzia Reginae, oftewel de Paradijsvogelbloem, die je in de hele Western Cape regio kunt vinden. De lichte oranje en paarse bloemblaadjes op lichtgroene stengels lijken op een kleurrijke vogel met lange veren, die vrijheid, schoonheid en pracht symboliseert.
In 2018 heeft úw topSlijter een Shiraz en een Chenin Blanc als jaarwijn 2018.
6 flessen voor slechts € 25,00. 


Strelitzia Ridge Shiraz - Western Cape

Shiraz is een druivensoort die veel zon nodig heeft en een niet al te vruchtbare grond. De Zuid-Afrikaanse Shiraz wordt aangeplant in de wat koelere gebieden omdat hij daar beter tot zijn recht komt. In stijl ligt hij een beetje tussen de Australische Shiraz en de Franse Syrah.

Wijnbouw
Druivenras: 100% Shiraz.
Bodem: Graniet.
Oogst: De druiven worden op het moment van optimale rijpheid geoogst, veelal heel vroeg in de morgen, wanneer het fruit iets koeler is. Vervolgens worden de trossen direct naar de wijnkelder overgebracht.

Wijn
Vinificatie: Nadat de geoogste en geselecteerde trossen naar de kelders zijn overgebracht, ondergaan ze eerst een koude schilweking om aroma’s en kleur optimaal aan de schilletjes te onttrekken. Daarna volgde een vergisting in rvs bij 26-28 °C.
Rijping: Na de malolactische gisting laat men de druiven nog enkele maanden op hun lie liggen om een mooie concentratie van aroma’s te verkrijgen.
Houdbaarheid: Deze wijn is direct drinkbaar maar kan tot 4 jaar op de fles bewaard worden.

Proefnotitie
Kleur: Diep paarsrood.
Geur: De geur onthult veel fruittonen, zoals pruim, kers, braam en een pepertje.
Smaak: In deze Shiraz vindt u rijp zwart fruit met elegante en kruidige aroma's. De smaak geeft een heerlijk zijdeachtig mondgevoel, de tannine-structuur is mooi uitgebalanceerd met een lange, aangename afdronk.
Serveersuggestie: Bij voorkeur schenken op 16-18 °C.
Wijn Spijs: Smaakt heerlijk bij rood vlees, gevogelte, salades, tapas en zachte kazen.


Strelitzia Ridge Chenin Blanc - Western Cape

Oorspronkelijk komt de Chenin Blanc uit Frankrijk. Toen Jan van Riebeeck in 1652 de Kaap Kolonie stichtte kreeg hij al snel enkele Chenin Blanc druivenranken toegestuurd van het thuisfront. Ze werden geplant en kregen de naam Steen. Pas in 1965 kwamen men erachter dat deze Steen van oorsprong een Chenin Blanc was. Hoewel de druif over de hele wereld voorkomt, is hij nergens zo populair als in Zuid-Afrika: maar liefst 20% van alle wijn die daar verbouwd wordt is Chenin Blanc! De Zuid-Afrikaanse wijnbouw wordt steeds gevarieerder, maar de Chenin Blanc blijft een belangrijke rol spelen.

Wijnbouw
Druivenras: 100% Chenin Blanc
Bodem: Graniet
Oogst: Ook deze druiven worden op het moment van optimale rijpheid geoogst, veelal heel vroeg in de morgen, wanneer het fruit iets koeler is. Vervolgens worden de trossen direct naar de wijnkelder overgebracht.

Wijn
Vinificatie: Na de koude schilweking (om de aroma’s aan de schilletjes te onttrekken), die tussen de 4-8 uur duurt, volgt een langzame vergisting bij
12-15 °C, om de fruitaroma’s en minerale aroma’s, kenmerkend voor de Chenin Blanc, te onttrekken.
Rijping: Na de alcoholische vergisting rijpt de jonge wijn 4 maanden op de fine lie die regelmatig wordt opgeroerd. Dat verleent de wijn wat extra rondheid.
Houdbaarheid: Deze wijn kan tot zo’n 2 jaar na de oogst bewaard worden, maar smaakt op zijn best wanneer hij jong wordt gedronken.

Proefnotitie
Kleur: Bleek groengeel.
Geur: Expressief, fris en mineraal, met tonen van citrus en tropisch fruit, zoals limoen, grapefruit, ananas en een Granny Smith.
Smaak: Fris, crispy en fruitig met hints van citrusfruit, honing en appel.
Serveersuggestie: Bij voorkeur schenken op 8-10 °C.
Wijn Spijs: Smaakt heerlijk bij salades, vis en als aperitief.