Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

John Van Kaathoven
Piet van Thielplein 21
5741 CP BEEK EN DONK

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.30 - 18.00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 09.30 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

In de maand december hanteren we aangepaste openingstijden.

John van Kaathoven úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Weten over wijn: een hele wetenschap

Weten over wijn: een hele wetenschap

In de wereld van wijn worden termen gebruikt. Vaktermen die iedere vinoloog, wijnbouwer, sommelier of ervaren wijnkenner begrijpt en gebruikt. Deze wijnwoorden of wijnterminologie is het wijnjargon als u een beetje wijnliefhebber bent. Hoewel wijn natuurlijk vooral bedoeld is om van te genieten met mensen die u graag mag en niet zozeer met mensen die er verstand van hebben, is het toch fijn om een beetje kennis te hebben van wijn en de termen die gebruikt worden. Om u vast op weg te helpen, heeft úw topSlijter een overzicht samengesteld van een aantal veel gebruikte wijnvaktermen, zodat u kunt genieten van wijn en er zinnig over kunt praten ook!

Appellation betekent herkomstbenaming. De term Appellation d’Origine Côntrolée (A.O.C.) vindt u op etiketten van veel Franse wijn en zegt iets over de herkomst van de wijn, de gebruikte druivenrassen, de opbrengst per hectare, het minimale alcoholpercentage, de gebruikte technieken bij de vinificatie en een keuring van de wijnen. Dit wordt allemaal bepaald door het Institut National des Appellations d’Origine. Andere wijnlanden kennen vergelijkbare termen als “Denominacion de Origen (D.O.), Denominazione di Origine Controlata (D.O.C.), etc.

Assemblage (of blend) is het resultaat van het mengen van een aantal wijnen. Doel is het verkrijgen van een meer homogene, evenwichtige en/of complexe wijn. In feite is (nagenoeg) iedere wijn een assemblage, tenzij elk vat apart gebotteld en geëtiketteerd zou worden.

Blend: zie Assemblage.

BOB. Iedereen weet dat wanneer u de BOB bent, u geen alcohol drinkt maar chauffeur bent op de terugreis. Als wijnterm echter betekent BOB: "Beschermde Oorsprongs Benaming". Deze term wordt in Nederland gebruikt om een specifiek grondgebied met eigen klimaat en bodemgesteldheid aan te duiden, waarbij alleen specifiek toegestane druivenrassen mogen worden gebruikt. Vergelijkbaar met het Franse A.O.C.

Cépage. Vertaling: druivenras. Wijn die gemaakt is van een enkel druivenras heet een Mono-Cépage.

Cuvée. Met een cuvée wijn wordt een wijn bedoeld waarin twee of meer druivenrassen zijn gemengd. Maar in de Franse regio Champagne is cuvée een mousserende wijn afkomstig van de eerste persing van de hoogste kwaliteit.

Droesem is het bezinksel in wijn. Dit kan in zowel rode als in witte wijn voorkomen. Dit bezinksel bestaat o.a. uit gepigmenteerde tannines, eiwitmoleculen, kristallen of dode gistcellen.

Decanteren is het overgieten van wijn uit een fles in een karaf. Dit doet men om de droesem die onderin de fles zit, te scheiden van de wijn en/of om de wijn te beluchten.

Edele rotting is het proces waarin een specifieke schimmel de schil van rijpe druiven aantast. Hierdoor verliest de druif veel vocht en neemt het suikergehalte toe, waardoor een zeer zoete wijn ontstaat.

Fermentatie. Bij het fermenteren van wijn wordt de suiker in het druivensap door gistcellen omgezet in alcohol en koolstofdioxide.

Gisting: zie Fermentatie.

Grand Cru. Betekent letterlijk “Groot gewas”. In de Bourgogne duidt deze term de beste wijngaarden aan en is daar de allerhoogste classificatie. In andere Franse wijngebieden wordt de term ook gebruikt om een specifieke, hogere kwaliteit aan te duiden. De term is per wijngebied in de Franse wetgeving vastgelegd en wettelijk beschermd.

Een huiswijn is een toegankelijke soort wijn. Vanuit commercieel oogpunt vaak tegen een relatief gunstige prijs. Met de term "huiswijn" wordt geen bepaalde smaak, type of kleur aangeduid. Het kan hier dus een eenvoudige tafelwijn betreffen, maar mogelijk ook een hogere kwaliteitswijn.

Huglin-index is een grensbepalende klimaatindex, die kijkt naar de gemiddelde maximale dagtemperatuur en de gemiddelde dagtemperatuur, gedurende 6 maanden van het groeiseizoen (april t/m september voor het noordelijk halfrond, oktober t/m maart voor het zuidelijk halfrond). Alle belangrijke druivensoorten hebben een minimale Huglin-indexwaarde gekregen waardoor berekend kan worden of een wijngebied geschikt is voor de druif om er rijp te kunnen worden.

Jeroboam is in veel wijngebieden, w.o. de Champagne, een fles met een inhoud van 3 liter.

Klaring. Een net vergiste wijn wordt helder gemaakt door het toevoegen van klaringsmiddelen zoals eiwit of bentoniet. Deze middelen trekken de zwevende deeltjes aan en slaan vervolgens neer naar de bodem.

Kurk. Wijn kan een afwijkende smaak hebben die wordt veroorzaakt door besmetting met een schimmel. De besmette wijn krijgt door de schimmel de geur van een muffe of vochtige kelder en smaakt daardoor slecht. Deze schimmel kan een kurk besmetten en stoffen afgeven die doordringen tot de wijn terwijl deze opgeslagen ligt. Daarom wordt dit ‘de wijn heeft kurk’ genoemd.

Lageren is een ander woord voor het verouderen van wijn. Dit gebeurt bij voorkeur op een temperatuur tussen 10 en 14 °C, liefst in een koele kelder. Belangrijk is dat de temperatuur constant is.

Maceratie is het laten inweken van druivenschillen in gistende most. Hierdoor wint de wijn aan aroma, smaak, tannine en kleur. Tegenwoordig wordt vaak ook voorafgaand aan de vergisting een schilweking toegepast. Dat komt kleur, geur en zachtheid van de wijn ten goede.

Magnum is een fles met een inhoud van 1,5 liter.

Most is het druivensap, voordat het door vergisting in wijn wordt omgezet.

Non-vintage. 'Vintage' verwijst naar het jaar waarin de druiven voor een bepaalde wijn werden geoogst. Non-vintage wijnen zijn meestal blends van verschillende wijnjaren. Het voordeel hiervan is dat een wijnhuis een consistente stijl van jaar tot jaar kan aanhouden.

Oenologie. De wetenschap van het wijn maken.

Premier cru. In de Bourgogne duidt deze term de beste wijngaarden aan en is daar, na de Grand Cru, de hoogste classificatie. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en wettelijk beschermd.

Sabreren. De fles wordt aan de bodem in één hand vastgehouden, de kurk van het lichaam weg. Met de andere hand slaat men het blad van de sabel, langs de hals van de fles, tegen de onderkant van de rand rond de opening. Door de stoot en de inwendige druk, breekt deze rand af langs de naad van de hals en vliegt weg, met de kurk er nog in. Wel goed oefenen voor u dit op een feestje gaat doen. Staat wel zo professioneel.

Een sommelier (ook wijnkelner of wijnober) is een specialist in wijn en wijn-spijscombinaties. Toch heeft de oorsprong van het woord niet met wijn te maken. In oud-Frans is een sommier een zware balk waarop een constructie rust. Het komt uit het Latijn: een sagmarius/saumarius is een lastpaard. De verantwoordelijke persoon voor deze dieren en hun lading was de sagmatarius. In oud Frans heet zo’n man een sometier en in het oud Provençaals een saumalier. Later werd het de persoon die in grote (vaak adellijke) huizen in de huishouding verantwoordelijk was voor het linnen, het servies en de kelder, waar ook de wijnen lagen. Vandaar dat op het insigne van een sommelier in een restaurant vaak sleutels afgebeeld staan.

Sur lie. Vertaling: op de droesem van dode gistcellen. Wijn met deze term op het etiket is volgens een traditionele methode, vastgelegd in 1977, gemaakt. Nadat de wijn uitgegist is, rijpt deze vier tot vijf maanden op de droesem. Dat beschermt de jonge wijn op natuurlijke wijze tegen oxydatie. Tegelijkertijd geven de dode gistcellen langzaam wat stoffen af die de wijn smaakvoller en ronder maken.

Tafelwijn (Frans: Vin de table of Italiaans: Vino da tavola) is wijn zonder specifieke afkomst- en/of kwaliteitseisen. Vaak betreft het goedkopere wijnen. Het kunnen ook duurdere wijnen zijn, die, door de eigenzinnigheid van de wijnboer, niet aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoen en tot de status van tafelwijn worden "gedegradeerd".

Terroir is het unieke samenspel tussen bodem, klimaat, zonexpositie, afwatering en gebruikte wijnbouwtechnieken. Dat kan een wijn een heel eigen, specifiek karakter geven. Een kleine wijziging in één van deze factoren kan een wijn met een ander karakter opleveren, ook al liggen de wijngaarden vlakbij elkaar.

Tannine is looizuur, of complex van polyfenolen, die in druivenschillen, pitten en steeltjes zit. Tannine komt vrij na de persing, tijdens de maceratie, maar ook hout, als een jonge wijn daarop rijpt, geeft tannine af. Tannines werken als een natuurlijke antioxidant om de wijn te beschermen en geven bepaalde wijnen hun kenmerkende droogheid.

Vinificatie is het proces van wijn maken.

Wijnsteenzuur is een zuur dat van nature aanwezig is in druiven. Wanneer het zuur in aanraking komt met kaliumionen, die in wijn voorkomen, kan het gaan kristalliseren. Deze kristallen zeggen niets over de kwaliteit van de wijn. Het komt vooral voor bij wijnen die grote temperatuurschommelingen hebben ondergaan.

Ziel is de uitholling in de bodem van een wijnfles. De ziel heeft diverse functies: een fles met een holle bodem staat steviger op een onregelmatige ondergrond en in de ruimte rond de ziel kan het bezinksel verzamelen. Ook worden flessen in een wijnkelder met de hals in de ziel van de volgende fles gelegd, voor een stevigere stapeling.