Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

John Van Kaathoven
Piet van Thielplein 21
5741 CP BEEK EN DONK

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.30 - 18.00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 09.30 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

In de maand december hanteren we aangepaste openingstijden.

John van Kaathoven úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Welk bier in welk glas

Welk bier schenkt u in welk glas?

Net als de juiste wijn in het juiste glas, zie ons artikel over "De juiste wijn in het juiste glas", is het ook belangrijk het juiste bier in het juiste glas te schenken. Ook dit heeft veel invloed op de smaakbeleving van uw heerlijke glas bier. We verdelen de bieren in 6 categorieën: pils (een gewoon biertje), weizen, witbier, abdijbier, zwaarder blond bier en bokbier.

Pils

Pils is het meest gedronken bier. Er zijn hiervoor in de loop der jaren ook verschillende soorten glazen ontwikkeld. Zo zijn er gewone stapelglazen, pullen, vaasjes, fluitjes, voetglazen, amsterdammertjes, etc. Bij pils is het vooral belangrijk dat het glas niet te dik is en dat er een flinke schuimkraag mogelijk is. Daarnaast moet het glas niet te zwaar zijn, omdat dit bier veelal staand wordt gedronken, waarbij het bierglas in de hand blijft zolang er nog bier in zit.

Weizen

Weizenbier (Weißbier), zo genoemd omdat het vooral in Duitsland gebrouwen wordt, is niet hetzelfde als witbier. Weizenbier mag namelijk geen andere grondstoffen bevatten dan graan, hop en natuurlijk water. Witbier mag dat wel. Ook moet Weizenbier minimaal 50 procent tarwemout bevatten, waardoor het een extra volle schuimkraag krijgt. Weizenbier schenkt u uit in hoge smalle glazen. De glazen kenmerken zich door de zandlopervorm. Dit is zo gemaakt om tijdens het inschenken een flinke schuimkraag te krijgen. Liefst een schuimkraag tot over de top van het glas heen, een zogenaamde schuimhoed.

Witbier

Het bekendste witbier is Hoegaarden. Deze schenkt u in een zeer dik en stevig glas, een ouderwetse pot zeg maar. Het glas is van boven iets breder, en heeft een dikke rand. Maar witbier kunt u ook uitstekend schenken in een mooi voetglas of in hetzelfde glas als weizenbier. Ook lekker!

Abdijbier

Abdijbier voelt zich heerlijk thuis in een kelk. Deze vorm zorgt ervoor dat de aroma’s beter tot zijn recht komen. Ook zorgt de brede vorm ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat, waardoor u directer in contact komt met de heerlijke volle smaak en aroma’s van het bier. Ook Amberbier wordt het liefst in een kelk- of tulpglas geschonken.

Zwaarder blond bier

Zware blonde bieren voelen zich helemaal thuis in een tulpvormig glas. In een tulpglas worden de aroma’s op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Drink maar eens een zwaarder blond bier uit een gewoon pilsglas en ervaar zelf het verschil. Wist u trouwens dat er soms in de onderkant van het glas iets gegraveerd wordt. Wat maakt niet uit, maar deze ‘bewuste’ beschadiging van het glas zorgt voor een constante stroom aan koolzuurbelletjes, die het aroma weer beter tot zijn recht laat komen. Leuk weetje.

Bokbier

Bokbier wordt vaak geschaard onder de donkere (abdij)bieren, maar dat klopt niet. Bokbier is een seizoensgebonden bier, zo is er niet alleen herfstbok maar ook lentebok bijvoorbeeld. Bokbier schenkt u, in tegenstelling tot donkere abdijbieren, met een mooie schuimkraag uit. Daarom is een tulpvormig glas bij uitstek geschikt voor bokbieren. De bolling gaat over naar een smallere bovenzijde, waardoor een schuimkraag ontstaat. De wat zoete, moutige tonen worden zo optimaal overgebracht.