Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

John Van Kaathoven
Piet van Thielplein 21
5741 CP BEEK EN DONK

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.30 - 18.00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 09.30 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

In de maand december hanteren we aangepaste openingstijden.

John van Kaathoven úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

De perfecte mannenavond

De perfecte mannenavond

Nederlanders zijn druk. Druk met werk, gezin, sport en allerlei andere verplichtingen, zeker nu de hectische decembermaand er weer aankomt. Hoog tijd om hier even aan te ontsnappen en iets te doen wat u echt leuk vindt. Mannen en vrouwen hebben meestal hun eigen manieren en voorkeuren voor een ‘gezellig’ avondje. Daarom bedacht úw topSlijter enkele tips voor een echte mannenavond en een echte vrouwenavond. Wat heeft u daarvoor nodig en hoe kunt u zonder veel werk een super leuke avond organiseren voor uzelf en uw vrienden/ vriendinnen. We beginnen met de mannenavond (sorry dames).

Whiskyproeverij

Relaxen samen met vrienden betekent al snel veel bier, bitterballen en sport kijken of kaarten. Dat is natuurlijk leuk, maar wat denkt u van een whiskyproeverij? Dat is echt iets voor mannen* en al drinkend leert u er met uw vrienden nog iets bij. U hoeft zeker geen ervaren whiskydrinker te zijn voor zo’n proeverij: leest u ook eens ons artikel over “Whiskyproeven voor iedereen, ervaren of beginnend”. Hierin staan een aantal tips, speciaal voor de onervaren drinker. Zo’n proeverij organiseren hoeft niet lastig te zijn. Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden en úw topSlijter zet deze even op een rijtje, zodat uw mannenavond niet kan mislukken.

Tip 1: Bedenk het thema

De whiskywereld is ongekend groot en er zijn duizenden bottelingen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de keus die u maakt evenwichtig is. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een bepaalde soort, zoals alleen single malt of blended malt. Ook kunt u ervoor kiezen om alleen whisky’s uit een bepaalde Schotse regio of uit een bepaald land te gebruiken. Zorg daarnaast voor achtergrondinformatie over de soort die u gekozen heeft, de herkomst van de whisky en de ingrediënten. Van al onze whisky’s kunt u de informatie terug vinden op onze website, klik hier.

Tip 2: Opbouwen in kracht

Bouw de proeverij op, begin met een zachte whisky en eindig met de krachtigste. De juiste volgorde is van groot belang om van begin tot eind goed te kunnen proeven en te genieten. Kijk hiervoor goed naar het alcoholpercentage, de leeftijd en het karakter. Begin met een jongere whisky met een gemiddeld laag alcoholpercentage. Soms komt u dan niet helemaal uit maar probeer hier zoveel mogelijk aan vast te houden. Twijfelt u, ga dan naar úw topSlijter bij u in de buurt, zij kunnen u goed adviseren.

Tip 3: Zorg voor een goede bodem

Whisky bevat een stevig alcoholpercentage, daarom is het belangrijk dat u en uw vrienden niet met een lege maag beginnen aan de whiskyproeverij. Een goede maaltijd vooraf is sterk aan te bevelen, maar wees zuinig met kruiden en knoflook, want dit kan de zintuigen beïnvloeden.

Tip 4: Glazen klaarzetten

Zet per persoon genoeg glazen klaar. Per whisky een ander glas om optimaal het kleur- en geurverschil te kunnen herkennen. Uiteraard zijn dit whiskyglazen, ook wel tumblers genoemd. Schenk per glas niet meer dan 20 cl, dat is genoeg om goed te proeven.


Tip 5: Water

Water helpt om de smaak te neutraliseren. Na ieder glas whisky is uw smaak niet meer neutraal en dat heeft invloed op de smaak van de volgende whisky. Zet daarom een grote kan met gekoeld water klaar en waterglazen, zodat u en uw vrienden tussen de verschillende whisky’s door even een beetje water kunnen nemen.

Tip 6: Pauze nemen

Niet alleen de smaak wordt door iedere whisky beïnvloed, ook de geur. Daarom is het belangrijk om tussen iedere whisky even pauze in te lassen. Neem een beetje water en ga even een frisse neus halen. Een ander trucje is het ruiken aan koffiebonen. Dit neutraliseert uw geur ook.

Tip 7: Hapjes tussendoor

Zorg voor een grote borrelplank. Deze kunt u vooraf al klaarzetten, zodat u zelf tijdens de proeverij niet meer de keuken in hoeft. Stokbrood mag hierop niet ontbreken, omdat ook brood de smaak neutraliseert. Daarnaast kunt u oude kaasblokjes, brie en camembert, zoute nootjes, een tros druiven en blokjes pure chocolade op de plank leggen. Dit smaakt heerlijk bij whisky. Ook Serranoham of Parmaham, gedroogde worst, plakjes zalm en tonijn zijn een ideale combinatie met whisky.

Tip 8: Ons assortiment whisky

Wist u dat u op onze website heel makkelijk een proeverij kunt samenstellen door de juiste filters te gebruiken. Zo kunt u zelf aanvinken welk land/regio of welk soort en kunt u kiezen van Mild & Zacht tot Krachtig & Rokerig. Ook kunt u hier achtergrondinformatie vinden van alle whisky’s uit het assortiment.
Voorbeeld van een proeverij met als thema “Schotse whisky uit de Speyside regio”:
Whisky 1: Tomintoul Speyside 10 years, Mild & Zacht, 40%
Whisky 2: Chivas Regal Blended Scotch Whisky 12 years, Medium & Granig, 40%
Whisky 3: GlenAllachie 12Y, Vol & Rijk, 46%
Whisky 4: Tomintoul Speyside Peaty Tang, Krachtig & Rokerig, 40%

Tip 9: Drink met mate(n)

De laatste tip is drink met mate(n). 4 tot 6 whisky’s zijn echt genoeg. Een van de effecten van alcohol is dat het de zintuigen afzwakt. Te veel whisky heeft bij een proeverij geen zin, want u zult op den duur de verschillende smaken en geuren niet goed meer kunnen onderscheiden. En uiteraard is een whiskyproeverij vooral leuk met uw maten. Nodig daarom uw beste vrienden uit, ga even langs bij úw topSlijter en volg deze tips. Uw mannenavond zal zeker een succes zijn!

*uiteraard kunnen ook vrouwen van whisky genieten.